Nastavlja se potraga za nestalim Poljakom na Biokovu - Potrazi se pridružili i članovi novogradiškog HGSS-a

Radio Prkos 11.08.2020 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Na Biokovu se nastavlja potraga za nestalim poljskim državljaninom.

Poljak je na ljetovanje stigao u Brela sa suprugom i djetetom koji su i dalje u apartmanu u Brelima.

Inače, Lukasz Dariusz je planinski trkač koji je namjeravao otrčati turu od 20 kilometara, ali je sa sobom ponio samo litru i pol vode. Iz Brela se uputio preko Bukovca na Sv. Iliju, a s Bukovca je istog dana supruzi poslao fotografiju i otad se više nije javio.

Potraga je pokrenuta navečer istog dana, kad ga je tražilo 60 HGSS-ovaca iz Makarske, Dubrovnika i Splita, uz helikopter HRZ-a, do danas ga traže HGSS-ovci koji su u Makarsku došli iz cijele Hrvatske, a akcija se odvija bespilotnim letjelicama i s potražnim psom. Kako nam kaže pročelnik HGSS-a Makarska Ante Kukavica, s obzirom da je teren između Bukovca i Sv. Ilije iznimno nepristupačan i zahtjevan te je na 1000 metara nadmorske visine, spasiocima bi trebalo najmanje četiri sata hoda do surovog Biokova, zbog čega ih na potražno mjesto prevozi helikopter. Zadnji kontakt Poljak je na dan nestanka imao na predjelu prije Sv. Ilije, gdje je susreo grupu poljskih planinara kojima je već tada rekao da je ostao bez vode, a oni su ga uputili da se samo spusti prema Bastu. Otad mu se gubi svaki trag.

Kako kazuje Ante Kukavica koji je glavni voditelj cijele akcije, dok se svakog dana odrede voditelji potrage raspoređenih timova, u jednu ruku mu je drago što su im došli pomoći kolege iz kontinentalnih dijelova Hrvatske tako da vide kakav je Biokovo teren. - I oni su se sami na svojoj koži najbolje uvjerili da je potraga na Biokovu na 40 stupnjeva pakao. To je stijena na koju nitko nije navikao, a mi smo tu odradili brojne akcije i znali smo što nas čeka pa smo se zato spremili i psihički, ali fizički,nitko ne može biti spreman na plus 40 u stijeni koja reflektira svjetlost, koja je vrela i bliješti - smatra Kukavica, dodavši da spasioci moraju imati dovoljne količine vode i nijedan ruksak HGSS-ovca nije težak manje od 15 kilograma, s time da svaki sa sobom nosi oko 10 litara vode, hranu, komplet prve pomoći, opremu za spuštanje u stijeni i presvlake. HGSS-ovci imaju kvalitetne radiostanice od kojih svaka može izdržati 24 sata bez punjenja baterije, a nose i rezervne baterije pa u planini bez punjača mogu biti dva dana. Inače su povezani sa svim službama pa tako i s bazom u Divuljama i svaka stanica HGSS-a može čuti njihovu akciju.

Potrazi su se priključili i pripadnici novogradiškog HGSS-a.

 

Izvor/ Foto: Jutarnji list

Slične vijesti

Najnovije