Gypsy Jazz Quartet u Novoj Gradiški

Radio Prkos 01.08.2020 KULTURA
img

Jučer su sjajni, talentirani glazbenici Gypsy Jazz Quarteta zabavili novogradišku publiku. Ovi vrsni glazbenici nastupili su u sklopu ciklusa koncerata Petkom u 9 koje organiziraju Pučko otvoreno učilište u i Turistička zajednica Grada Nova Gradiška.

Gypsy jazz quartet čine glazbeni virtuozi; Orjen Riđanović na gitari, Tomi Novak kontrabas, Franjo Stojaković  klarinet i Hrvoje Sudar gitara.

Bila je to odlična prilika da novogradiška publika čuje kako to zvuče razigrani, plesni ritmovi gypsy jazza koji neodoljivo podsjeća na neke rane godine swinga i 1930-ih.

Inače, Gypsy jazz je stil jazza kojega je 1930-ih godina započeo gitarist Jean "Django" Reinhardt. Ono što ga razlikuje od klasičnog jazza je što u gypsy jazzu nema bubnjeva što omogućava da, u ovom slučaju, gitara, bas i klarinet, postanu vodeće instrumenatalne dionice.

Članovi Gypsy Jazz Quarteta iz Zagreba upoznali su na jednoj od brojnih svirki gypsy jazza, a danas nastupaju diljem Hrvatske. Jučer su po prvi puta nastupili u Novoj Gradiški u gradskom parku, a na njihovom repertoaru našle su se Django Reinhardtove kompozicije kojima su nastojali publici približiti vrijeme 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća u Europi. TC

Slične vijesti

Najnovije