Predstavljena prva zbirka Andreja Đeraja

Radio Prkos 01.08.2020 KULTURA
img

Da je Nova Gradiška puna mladih talenata potvrdilo je i jučerašnje predstavljanje knjige „Reinkarnacije“ mladog novogradiškog autora Andreja Đeraja.

Andrej Đeraj, inače student socijalnoga rada, najmlađi je laureat prošlogodišnjih Pjesničkih susreta u Drenovcima kada je najboljim rukopisnim prvijencem osvojio 1. nagradu, odnosno, prvi autorski ugovor o tiskanju zbirke pjesama, a predstavio ju je upravo u svom rodnom gradu. No tu ne staju njegovi uspjesi. Pisati je počeo još u ranoj mladosti kada je kao učenik sudjelovao u literarnim radionicama, a 2018. osvojio je i 2. nagradu na jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija „Goranovom proljeću“. Pet  njegovih pjesama objavljeno je u zborniku društva Hrvatskih književnika, a bio je sudionikom brojnih kulturnih manifestacija i natječaja te je u posljednjih godinu dana u pet različitih Zbornika objavljeno deset njegovih pjesama.

Na jučerašnjoj promociji sudjelovali su dipl. novinar i dipl.knjižničar Goran Pavlović, glavni i odgovorni urednik časopisa Hrašće, književnik Franjo Nagulov dok je književnu večer moderirala Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković. Treba spomenuti i izvrsne glazbenike Gypsy Jazz Quarteta koji su svojom svirkom upotpunili ovaj kulturno-književni doživljaj.

Zbirku Reinkarnacije čini četrdesetak pjesama podijeljenih u tri cjeline; prvi dio naslovljen je Samsara - pojam koji označava vječno vraćanje, drugi dio je Tuga za minulim vremenima i treći dio Uskrsnuće. Govoreći o svojim pjesmama, Andrej ih opisuje kao refleksivne, s puno intertekstualnosti i intermedijalnosti.

Najviše motiva u njegovim pjesmama proizlaze iz same umjetnosti i njezinih različitih područja, ali ih vješto isprepliće i sa prirodnim znanostima u čemu se možda najviše očituju upravo refleksivnost i interdisciplinarnost njegove pisane riječi. Osim što pjesme oblikuje snažnim vokabularom i emocijama, svojoj poeziji dodaje i još jednu podražajnu dimenziju dajući im i grafički stiliziran izgled.

Goran Pavlović upoznao je publiku s pjesničkim susretima u Drenovcima čiji je voditelj već niz godina, istaknuvši njihovu značajnu ulogu u kulturnim i književnim krugovima. Razgovor o samoj knjizi vodili su urednik ove zbirke, Franjo Nagulov i autor Andrej Đeraj.

„Objaviti zbirku po prvi puta malo je nestvarno. Nisam mogao ni pretpostaviti kako će to izgledati ovako ukoričeno, ali ponosan sam svime što smo postigli.“ – ističe Andrej Đeraj govoreći o iskustvu izdavanja svoje prve knjige.

Ono što nas posebno raduje je i najava da će krajem godine izdati još jednu zbirku u izdanju Ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška. Moći će se tako ovaj mladi novogradiški pjesnik pohvaliti da je objavio dvije zbirke u jednoj godini. TC

Slične vijesti

Najnovije