DAVORAČKI KAUBOJ

Radio Prkos 30.07.2020 NOVA GRADIŠKA
img

Mirna, spokojna, vijugava poput zmije, bogata vodenim biljem i ribom. Rijeka Sava je tekuća ovisno o godišnjem dobu s temperaturom od 0 do 15 stupnjeva. Prekrasna u svojoj velični, dubini i snazi, takava je rijeka Sava koja je nekada Posavcima život značila. Na žalost od zagađenja nije sačuvana. Od davnnina su Davorci plovili njome i bili ponosni lađari.

Danas bi Davor mogao biti turistička atrakcija; shvatio je to naš nogometaš Ivica Olić kupivši nekoliko riječnih kruzera na kojima je zaposlio nekolicinu lađara. Rijeka Sava je zanmljiva zbog ribolova, ali i okolne šume privlače lovce.

U Davoru se puno radi i gradi zahvaljujući EU projektima....Nekada je u Davoru bilo i puno rukotvorina i suvenira, a nadaleko su poznati i po svojoj gastoronomskoj ponudi. Ljubazni domaćini vodili su me i u tavanske dijelove kuća u kojima se još i danas čuvaju zaboravljeni tkalački stanovi i svi alati koji su služili za izradu rukotvorina. Naš sugorovnik stari lađar Ivan Ciprić s nostalgijom se sjeća tih vremena kada je u Davoru bilo mladih,a sada ih je sve manje. Veli nam -"Žali Bože što se gradi i radi kada nam mladost iz sela odlazi".

Davoračkim lađarima je rijeka Sava život značila. Sada je središte Davora savršeno uređeno za šetnje, druženja, ali u tome ne uživaju mladi jer ih sve manje ima. Ispratiše ih starci u tuđinu sa suzama u očima. Tužno priča Ivan Ciprić stari lađar o svojoj velikoj ljubavi,rijeci Savi za koju misli da je rođena prije svih dok još nisu stvoreni niti nebo, a niti zemlja. Rijeka Sava imala je čudesnu sposobnost da hrani ljude. Bila je put u ovom životu i nakon njega. Neprestano je davala i daje, a ništa nije zadržavala za sebe. Na žalost Davor je sada sve malobrojniji, a umjesto lađara u selu kauboj, mislimo na na fasst foood, u koji ovo malo mladih i djece što je ostalo s veseljem navraćaju. Možda ima još poneki kauboj u Davoru,koji sve radi na svoju ruku, to najbolje Davorci znaju...Bilo je to moje jedno cijelo poslijepodne u Davoru. Zanimljivo i inspirativno!zpp

Slične vijesti

Najnovije