Tajna neprekidnog kretanja: izložba Perpetuum mobile u Domu kulture

Radio Prkos 23.07.2020 KULTURA
img

Perpetuum mobile - naziv je to izložbe akademskog umjetnika Luke Petrača koja je jučer otvorena u galerijskom prostoru novogradiškog Doma kulture. Izložba je to koja je dio manifestacije Volim...Ljeto i kulturu! koju Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković ostvaruje uz potporu Grada Nova Gradiška, Ministarstva kulture RH i HAVC-a.

Među brojnim zanimljivim aktivnostima koje su dijelom ove manifestacije, našla se tako i izložba Luke Petrača na kojoj je izloženo 11 plošnih radova različitih dimenzija izvedenih u tehnici mozaika, tri rada su u kombinaciji  akrila, flomastera i olovke te jedna skulptura koja tematski zaokružuje cjelinu kruženja tvari i protoka energije.

Perpetuum mobile ideja je koja već stoljećima intrigira brojne znanstvenike, fizičare, filozofe i umjetnike. Iako će znanost reći da je izrada takvoga stroja nemoguća, Luka Petrač ipak je optimističan i svojim radovima poziva na ponovno promišljanje o tome, bilo sa filozofske, umjetničke ili znanstvene perspektive jer možda se upravo u takvom prožimanju prirodnih i humanističkih znanosti krije tajna ovog vječno pokretnog stroja.

Ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović pozdravila je sve prisutne istaknuvši da se radi o vrsnom umjetniku u čijim se radovima može iščitati jedna dublja poruka, koju nam Danijela Juranović približava u popratnom deplijanu u kojem piše: „Medij u kojem je umjetnik u ovom ciklusu našao za najautentičnije izraziti  i materijalizirati svoje ideje je prvenstveno mozaik, stara likovna tehnika bazirana na slaganju kamenih pločica  koju  je  umjetnik odabrao kao kontrast  onome što bi stroj mogao biti (fleksibilan, pokretljiv, prostoran), a istovremeno je htio naglasiti i trajnost kao  poveznicu između zamišljenog stroja i korištene tehnike. Čitava koncepcija je idejno zapravo kontrastna, ponekad oksimoronska, poput bezvremenskog trajanja materijala, ali prožeta pozitivnom energijom i željom za komunikacijom koja pokreće – oduvijek i zauvijek.”

Luka Petrač inače je rođen je u Zagrebu gdje je završio Učiteljsku akademiju Sveučilišta u Zagrebu, a 2006. Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Grafičkom odsjeku u klasi profesorice Nevenke Arbanas. Do sada je izlagao na dvadeset samostalnih i četrdeset skupnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bavi se slikarstvom i primijenjenom umjetnošću. Ilustrirao je dječje knjige i slikovnice (Sveti Franjo Asiški: Pjesma stvorova; Milka Tica: Nogometna bajka; Božidar Prosenjak: Divlji konj). Autor je javnih radova izvedenih u tehnici mozaika i vitraja u Hrvatskoj i Sloveniji.

Rad na ovom ciklusu Petrač je započeo 2019. godine., a ideju samopokretanja odlučio je ovjekovječiti upravo u kamenu i tehnici mozaika.

Posjetiteljima se obratila i v.d. ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška Biljana Dakić koja je pohvalila izložbu i poruku koju šalje. Doživljaj ove umjetničke izložbe upotpunio je Andrej Đeraj, nagrađivani novogradiški mladi pjesnik, svojim suvremenim poetičnim promišljanjima.

Izložbu je otvorila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška koja je umjetniku zahvalila na gostovanju u Novoj Gradiški te istaknula vrijednost manifestacije Volim...Ljeto i kulturu koja pruža kvalitetne sadržaje za sve generacije, a posebno za djecu kroz različite zabavno-kulturne aktivnosti.

Izložba Luke Petrača u Domu kulture biti će otvorena do 20. kolovoza. TC

Slične vijesti

Najnovije