U Domu kulture otvorena izložba Kristine Rismondo

Radio Prkos 17.06.2020 KULTURA
img

U Domu kulture otvorena je izložba Kristine Rismondo Totemi i snovi.

Riječi je o izložbi koja objedinjuje dva međusobno preklapajuća ciklusa Kaotični snovi i Totemi. Radovi su to koji su nastali u kombiniranoj tehnici na papiru no uz njih, izloženi su i objekti nastali otiskivanjem i šivanjem.

Rad na ovim ciklusima umjetnica je započela 2017. godine, a njihova sličnost ogleda se prvenstveno u tehnici rada – linorezu koji se otiskuje u jednom slučaju na papir, u drugom slučaju na žutiku odnosno sirovo pamučno platno kojim autorica stvara svojevrsne kolaže. Iako su motivi unutar ova dva ciklusa naoko slični, u svojoj biti se razlikuju. Dok je glavna odlika Kaotičnih snova upravo kaos i slučajnost, Toteme karakterizira red.

Ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović izrazila je svoje zadovoljstvo gostovanjem ove izložbe u Domu kulture za koju je napisala i popratni tekst.

O radovima Kristine Rismondo govorio je doc. dr. sc.Vladimir Rismondo, autoričin suprug i predsjednik Katedre za medijsku kulturu Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pri čemu je istaknuo da: „Govoreći o identitetu ovih totemskih karaktera valja kazati kako svi odreda potječu iz nekih ranijih Kristininih opusa bilo crtačkih, bilo grafičkih. Radi se o fantastičkim bićima koja dolaze iz antičkog i srednjovjekovnog imaginarija, a koji antropomorfiziraju animalni svijet. Kroz njezin specifični crtački rad ta su se bića preobražavala, međusobno spajala i razdvajala.  Poznavajući svoju suprugu i njezin kreativni svijet, vjerujem da će treća faza njezina rada sadržavati elemente onog primarnog kaosa unutar kojega će njezina potreba za metamorfozom animalnog ili općenito prirodnog u ono ljudsko, ali i grafičko, slikarsko, trodimenzionalno ostati sačuvana.„

Govoreći o svojim radovima, Kristina Rismondo ističe kako je sama tema Totema vezana uz tradicionalnu umjetnost navodeći primjer indijanske umjetnosti iz koje totemi vuku svoje podrijetlo, ali napominje da i u  suvremenoj umjetnosti svaki objekt koji je trodimenzionalan se također može smatrati totemom. Njezini radovi smještaju se i prožimaju upravo na toj relaciji između tradicionalnog i suvremenog.

Njezini radovi nose i širok spektar kulturoloških motiva, ali uglavnom su to motivi s kojima se ona susreće svakodnevno kao umjetnik, ali i kao profesorica.

„Totemi pokušavaju unijeti red u kaos snova. Kaotični snovi su zanimljivi meni kao grafičaru jer su mi omogućili da spojim slikanje i grafiku, dok kod totema spajam linorez i šivanja. Ovo je način da komuniciram sa samom sobom kroz vrijeme jer se u nekima od ovih radova mogu naći matrice iz ranijih godina, neke iz kasnijih razdoblja. To su sve skupa snovi u kojima se stvara kaos, ali ja u tome vidim red.“ – ističe umjetnica.

U popratnom tekstu izložbe, Danijela Juranović sažima bit radova Kristine Rismondo te piše: „Sjećanje na snove vrlo brzo nestaje, oni su tu, ali teško dohvatni, autorica ih je uspjela uhvatiti u svoju umjetničku mrežu u kojoj se naizmjence mijenjaju proces sna i budnost, baš kao u svakodnevici, bez obzira na navike i ritam spavanja, san na javi postaje univerzalno simboličko sredstvo, totem, koje nosi moćne i snažne  arhetipove s univerzalnim značenjem. Ljudski rod povezuju  snovi, a ukupnost čovjekovog identiteta odražava se upravo u snovima.“

Izložbu je otvorila voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Nove Gradiške Mihaela Đeraj uz riječi zahvale umjetnici i Domu kulture na organizaciji još jedne u nizu uspješnih izložbi.

U ovu sanjivu i zanimljivu izložbu posjetitelje je uvela vrsna pijanistica Mia Elezović, doc. art. uz skladbu Roberta Schummana Sanjarenje, dok je na kraju izložbe publiku počastila majstorskom izvedbom Potočnice Dore Pejačević.

Izložbu u Domu kulture možete pogledati do 1. srpnja. TC

 

Slične vijesti

Najnovije