Skice iz Edena - otvorena izložba akademske slikarice Edit Glavurtić

Radio Prkos 30.05.2020 KULTURA
img

Jučer je na zadovoljstvo ljubitelja likovne umjetnosti u Domu kulture u Novoj Gradiški otvorena izložba Skice iz Edena, akademske slikarice Edit Glavurtić koja je izložila tridesetak slika izvedenih u tehnici ulja na platnu, a koje su nastale u posljednje dvije godine.

Ova izložba od posebnog je značaja za Novu Gradišku i umjetnicu jer je po prvi puta ovaj ciklus njezinih radova izložen javnosti upravo u Domu kulture.

Ova je svestrana akademska umjetnica ljubav i talent prema slikarstvu otkrila još kao dijete, a zatim ga usavršavala kroz školovanje na Zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i Bečkoj akademiji. Danas, kako sama umjetnica ističe, ne prođe dan bez najmanje osam sati provedenih u slikanju. Skice iz Edena Edit je započela slikati 2018. godine, a za jednu sliku potrebno je i do mjesec dana, što zbog same tehničke zahtjevnosti uljanih boja, ali i zbog posebne pažnje koju posvećuje detaljima kako bi dočarala meditativni i duhovni ugođaj koji često prati njezine radove.

Na samom otvorenju izložbe dobrodošlicu je poželjela ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović koja je napomenula i da je ova izložba dio manifestacije Žene u Domu kulture koja se trebala održati u ožujku, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođena.

Autoricu i njezin rad predstavila je povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ukazavši na snažnu vezu Edit Glavurtić s prirodom i svojevrsni poziv i poticaj njezinih radova da se ponovno okrenemo prirodi, da uočimo njezinu ljepotu i snagu.

Govoreći o ciklusu Skice iz Edena, Sonja Švec Španjol objasnila je bit autoričinih slika rekavši: „Za razliku od mnogih umjetnika koji probleme suvremenog svijeta obrađuju tako da potenciraju teške teme i izazivaju šok i nevjericu, Edit je odabrala jedan drugačiji pristup. Ona slavi ljepotu i punoću života i svijeta koji nas okružuje i zapravo ukazuje na prirodu koju često zanemarujemo ili zaboravljamo. Edit nas kroz ovo bogatstvo svojih likovnih formi poziva da se vratimo sami sebi i nekim bitnim kvalitetama koje smo u ovom užurbanom svijetu zaboravili.“

Ovaj ciklus radova temelji se na prikazu cvijeta, prvenstveno božura i perunika kojima Edit Glavurtić daje posebnu eleganciju, a povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol ističe: „Cvijet je tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje život proizašao iz pomne studije likovne forme. Zahvaljujući pedantno izvedenim likovnim elementima možemo osjetiti lakoću, fragilnost i nevjerojatnu pojavnost cvijeta koji vlastitim unutarnjim gibanjem stvara kompoziciju najsuptilnijeg plesa prirode. Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje iskrene stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim.“

Jučerašnju je izložbu otvorila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada Nove Gradiške koja je istaknula da je izuzetna čast otvoriti ovu izložbu te zahvalila Pučkom otvorenom učilištu na iznimnom trudu da Novu Gradišku učini gradom u kojem žive kultura i umjetnost.

Svojim majstorskim izvedbama Dore Pejačević, Debussyja i Skrjabina na klaviru, magistra muzike Slavica Serenčeš upotpunila je ovu jedinstvenu umjetničku priču.

Izložba će u Domu kulture biti otvorena do 16. lipnja. TC

O umjetnici:

Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju „Mali leteći medvjedići“. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na „Schule fur Angewandte Kunst“ dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

 

Slične vijesti

Najnovije