Otvorena izložba Damira Sokića u Gradskom muzeju

Radio Prkos 21.05.2020 NOVA GRADIŠKA
img

Novogradiški muzej je, na radost djelatnika Muzeja i ljubitelja kulture, ponovno otvorio svoja vrata. Naime, jučer je otvorena izložba umjetnika Damira Sokića pod nazivom Geometrije s kojom po prvi puta samostalno izlaže u Novoj Gradiški.
Ovaj impresivan umjetnik inače je rođen u Cerniku, a njegov bogat umjetnički opus uključuje slike, skulpture, instalacije te je za svoje stvaralaštvo nagrađen brojnim priznanjima uključujući i nagradu „Vladimir Nazor” 2013. godine. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Reisera 1977. godine. Od 1977. do 1979. godine polaznik je Majstorske radionice za slikarstvo prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera.
Kroz susret s brojnim poznatim licima rado se prisjetio svojega odrastanja u Novoj Gradiški napomenuvši da:„Iako tu ne živim, tu pripadam upravo zbog ovih ljudi koje poznajem.”
Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška pozdravila je sve prisutne te izrazila svoje zadovoljstvo ponovnim susretom u Muzeju nakon nešto više od dva mjeseca.


Autor izložbe i teksta te suautor postava izložbe je Miroslav Pišonić, kustos i voditelj galerijskog odjela GMNG. Ovom prilikom Miroslav Pišonić istaknuo je da mu je velika čast ugostiti Damira Sokića u muzeju,”Ova izložba je plod jedne prijateljske suradnje. Ovom izložbom vraća se na svoje početke. Ovdje možemo vidjeti jedan segment njegova rada Geometrije koje ga prate od studentskih dana. U kontekstu autorovog geometrijskog stvaralaštva, treba spomenuti vezu s avangardnim umjetnicima iz prve polovice 20. stoljeća Kazimirom Maljevičem i Pietom Mondrianom. Zajedničko im je to da se svi mi kao pojedinci u drugima ogledamo i kroz te odnose gradimo, nadopunjujemo.”
Ciklus Geometrije čine slike i skulpture u oblicima kocke, kvadra i drugih geometrijskih oblika precizno smještenih u prostor koje otkrivaju dublje, misaone i emotivne dimenzije.

„Pogled na ove „jednostavne” predmete treba osloboditi svih naših niskih predrasuda i stereotipa. Čak i ako ih ne razumijemo, učinimo si uslugu i prepustimo se doživljaju jer naše će nam biće, siguran sam, biti zahvalno” - zaključuje Miroslav Pišonić u tekstu o izložbi. TC

Slične vijesti

Najnovije