15. Noć muzeja u Novoj Gradiški

Radio Prkos 01.02.2020 KULTURA
img

Jučer je diljem Hrvatske održana 15. manifestacija Noći muzeja. I ove su godine u toj vrijednoj manifestaciji sudjelovali Gradski muzej Nova Gradiška te Muzej prometa i tehnike.

Djelatnici Gradskog muzeja Nova Gradiška za posjetitelje su priredili niz različitih aktivnosti kojima su privukli velik broj posjetitelja svih uzrasta.

Manifestaciju su započeli predavanjem Željka Ivaniševića u suradnji s Tehničkom zajednicom Nove Gradiške, odnosno zajednicom Radio amatera, koji je posjetiteljima pokazao kako se komunicira putem radio valova. Profesor Boris Grgić iz Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška posjetiteljima je ispričao što to rade robotičari, a svi zainteresirani mogli su vidjeti i kako radi 3D printer te upravljati malim robotima putem mobilnih uređaja. O Nikoli tesli govorio je profesor fizike i matematike iz novogradiške Gimnazije, Goran Ruškan jer u Muzeju trenutačno gostuje izložba Tehničkog Muzeja Nikola Tesla iz Zagreba „Nikola Tesla, čovjek koji je rasvijetlio svijet“ koju su građani mogli razgledati.

Osim toga, u Muzeju gostuje i izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba „Zašto je pčela važnija od čovjeka“, a kroz izložbu je posjetitelje provela mag.bio. Helena Barišić te su mogli uživati i u brojnim proizvodima od meda; različitim vrstama meda, kolačima s medom, medenoj rakiji.

Ravnateljica Gradskoga muzeja Marija Mihaljević izrazila je svoju zahvalu svima koji su sudjelovali u realiziranju ove manifestacije u Muzeju te da joj je iznimno drago što se i ove godine broj posjetitelja povećao jer je jedan od ciljeva ovakvih manifestacija upravo građanima približiti muzeje i muzejsku djelatnost.

U Muzeju prometa i tehnike, posjetitelji su mogli razgledati oko 1500 različitih predmeta koje su vrijedno prikupljali članovi Oldtimer kluba „Classic 99”. Muzej prometa i tehnike nedavno je preseljen u novi, prikladniji prostor bivše vojarne jer im je dosadašnji prostor bivšeg Remonta bio premali. Predsjednik Oldtimer kluba „Classic 99“ Krešimir Knežević ističe da se većina predmeta čuvana u ovom prostoru odnosi na novogradišku baštinu, što im je jako važno: „Naročito smo ponosni na našu industrijsku zbirku koja nas podsjeća na tvornice koje su nekada radile u Novoj Gradiški. Većina predmeta ima svoju priču. Uglavnom smo ih dobili i predstavljaju uspomenu na određeni dio života. Uz svaki ovaj predmet vezano je niz emocija, sjećanja i svaki od njih ima svoju priču.
Također dodaje: „ Naša zbirka se sastoji od 13 podzbirki koje se bave razvojem tehnike, od kotača do prijenosa slike, zvuka, vatrogastva, poljodjelstva, industrije, obrta, zanata.“
Za posjetitelje su i ovoga puta priredili kuhano vino i čaj kako bi se zajedno družili i obilježili još jednu Noć muzeja.

Bila je to još jedna uspješna Noć muzeja diljem Hrvatske, a s obzirom na sadržaje i broj posjetitelja, možemo reći da je bila vrlo uspješna i u Novoj Gradiški. tc

 

Slične vijesti

Najnovije