Edukativna izložba u Gradskom muzeju: Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Radio Prkos 24.01.2020 KULTURA
img

Jučer je u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena edukativna i zanimljiva gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom „Zašto je pčela važnija od čovjeka.„

Izložbu prate brojni pčelarski alati i artefakti te preparirane biljke koje ovise o oprašivanju pčela. Posjetitelji su tako mogli vidjeti primjere košnica iz kontinentalnih i primorskih krajeva Hrvatske, ali i Bugarske i Rumunjske koje su inače dio vrijedne kolekcije gospodina Predraga Mangera. Autori izložbe su dr.sc. Iva Mihoci, dr.sc Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag.exp.biol.
Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška pozdravila je sve prisutne istaknuvši da je Gradski muzej Nova Gradiška muzej kompleksnoga tipa te osim istraživanja lokalne baštine, preuzima projekte od nacionalnoga značaja, a jedan od takvih je upravo ova izložba.

Izložbi je nazočila i ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja prof. dr. sc.
Tatjana Vlahović koja je istaknula kako je ova izložba prvi puta postavljena 2017. godine u Prirodoslovnom muzeju i nakon toga je zbog velikoga interesa počela gostovati diljem Hrvatske.

Inače, ova je izložba nastala u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Hrvatskog pčelarskog saveza, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te na zanimljiv i edukativan način prikazuje pčele i pčelinje zajednice, njihovu međuovisnost s biljnim svijetom i značajnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti.

Autorica izložbe dr.sc. Zorana Sedlar opisala je kratko specifičnosti i značaj pčele za čovjeka i cijelu prirodu naglasivši njihovu iznimnu važnost za sav živi svijet te da upravo u tome leži odgovor na pitanje zašto je pčela važnija od čovjeka.

Petar Crnčan, mag.exp.biol posjetitelje je proveo kroz izložbu te još jednom naglasio važnu ulogu pčela rekavši: „Pčela je važnija od čovjeka zbog toga što ako čovjek nestane, posljedice na prirodu ne bi bile značajne, ali da nestane pčela, poremetili bi se prehrambeni lanci u prirodi. Prije svega, nestale bi određene biljke, nakon toga i vrste životinja vezane uz te biljke i tako bi se lančano došlo prestanka mnogih hranidbenih mreža u prirodi. Pojedine vrste poljoprivrednih kultura u odsutnosti pčela imale bi i do 75 posto manji prinos, a mnoge od tih vrsta koje čovjek eksploatira za hranu ili za proizvodnju lijekova i druge svrhe kroz nekoliko godina bi u potpunosti nestale“.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina istaknuvši kako joj je iznimno drago što je Hrvatska prepoznala važnost pčela i nastoji svoje građane osvijestiti o njihovoj važnosti te dodala kako je pčelarstvo sve češća djelatnost na području Nove Gradiške i okolice.

Izložba će biti otvorena do 28. veljače. tc

Slične vijesti

Najnovije