Predstavljeno drugo izdanje Gavranovih Priča o samoći

Radio Prkos 29.11.2019 KULTURA
img

Jučer je nastavljen peti Let s Gavranom, književno – kazališna manifestacija koju organiziraju Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković i Gradska knjižnica Nova Gradiška.

Među brojnim aktivnostima ove manifestacije, jučer je održana i lutkarska predstava Mudra sova i Lukava lisica u izvedbi Dječje scene Teatra Gavran.
Nakon toga održan je Međunarodni okrugli stol pod nazivom „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.- 2019.“ s brojnim stručnim sudionicima iz Hrvatske , Mađarske i Češke.

Moderatorica okruglog stola bila je Andrea Divić, urednica portala Cro-kultura uz koju su sudjelovali međunarodni teatrolozi, književni kritičari, prevoditelji, novinari i urednici i brojni drugi. Pijanist i skladatelj Darko Domitrović i operna umjetnica Sandra Bagarić prisutne su počastili ulomkom iz mjuzikla Byron nagrađenim za najbolji mjuzikl/operetu u dvogodišnjem periodu u Hrvatskoj.
U poslijepodnevnim satima na odjelu za odrasle u Gradskoj Knjižnici Nova Gradiška održano je predstavljanje 2. izdanja knjige Mire Gavrana Priče o samoći. Uvodnu riječ imala je ravnateljica Gradske knjižnice, Biljana Dakić, koja je pozdravila sve goste te izrazila svoje zadovoljstvo i radost zbog održavanja ove manifestacije u Novoj Gradiški rekavši: „Jako smo sretni i radosni što ste i večeras s nama jer peti Let s Gavranom započeo je jučer s prekrasnom izložbom o biblijskoj triologiji. Sretni smo što imamo i goste iz Praga, Mađarske i mnogih gradova Hrvatske.”
Branka Džebić, ravnateljica književnog festivala Večeri u suton u Velom Lošinju koja je i napisala predgovor za Gavranove Priče o samoći i Miro Gavran kroz moderirani su razgovor nastavili priču o njegovom stvaralaštvu – i književnom i kazališnom.
Branka Džebić istaknula je kako su rijetki gradovi koji svojega pisca toliko cijene kao što Nova Gradiška cijeni Miru Gavrana.
Gavranov opsežan književni i kazališni opus čine brojni romani, knjige za mlade te brojne kazališne predstave. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih petnaestak godina. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika.
Dosad je imao više od 170 kazališnih premijera širom svijeta - od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova, i Sofije pa sve do Bombaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Bratislave, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Bautzena, Moskve, Rio de Janeira.

Nakon predstavljanja knjige uslijedila je predstava Sve o muškarcima koju je režirala Mladena Gavran.
Ovaj tekst Mire Gavrana dosada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve. U predstavi su glumili Vedran Komerički, Tomislav Krstanovic i Rade Radolovic koji su u ovoj priči s puno humora i ponekim sukobom razotkrili muški svijet. Svaki od glumaca igrao je po nekoliko uloga, a radnja predstave smještena je u Zagreb. Tako su se pred publikom izmjenjivali prepoznatljivi, blago karikirani likovi s kojima se gotovo svakodnevno susrećemo.

Tako je još jedan Let s Gavranom obogaćen brojnim i zanimljivim aktivnostima te je još jednom potvrđena neraskidiva veza Nove Gradiške i njezinoga najdražeg književnika Mire Gavrana. tc

Slične vijesti

Najnovije