Započeo još jedan Let s Gavranom

Radio Prkos 28.11.2019 KULTURA
img

Jučer je u Domu kulture u Novoj Gradiški započeo peti po redu Let s Gavranom. Jedinstvena je to književno-kazališna manifestacija posvećena hrvatskom dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču te jednom od najprevođenijh književnika Miri Gavranu.

Manifestaciju su i ove godine organizirali Gradska knjižnica Nova Gradiška i Pučko otvoreno učilište "Matija Antun Relković".
Program manifestacije započeo je otvorenjem izložbe radova na temu Gavranove biblijske triologije (Judita, Krstitelj, Poncije Pilat). Ravnateljca Pučko otvorenog učilišta Danijela Juranović pozdravila je sve prisutne i zahvalila svima koji su sudjelovali. Istaknula je da su okupli 10 autora koji su dali svoje viđenje naslovnih likova iz te triologije ili su izrazili svoje emocije vezane uz njih ili uz Bibliju općenito. Izložba je bila žirirana, a na natječaj se prijavilo mnoštvo autora. Prikazani su tako radovi akademskih likovnih umjetnika: Mercedeš Bratoš, Željko Bubalo, Dominique Jurić, Vanda Jurković, Zoran Kakša, Sandra Radić Parač, Luka Petrač, Dragan Šijački, Vedran Šilipetar, Nikola Vudrag. Napomenula je i da su svi radovi nastali upravo za ovu izložbu, osim dva rada koji su nastali prošle godine.
Miro Gavran zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji još jednog Leta s Gavranom rekavši: „ Zaista sam dirnut kako je ovo sve lijepo napravljeno. Zahvaljujem svima što ovaj događaj podržavaju. Meni je srce puno i presretan sam što sam danas s vama i što vidim da se sve više ljudi uključuje u ovaj naš zajednički let.”
Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Nova Gradiška Vinko Grgić te otkrio svima prisutnima kako će Miro Gavran ove godine dobiti titulu počasnog građanina Nove Gradiške.

Nakon izložbe uslijedila je i predstava Sve o muškarcima koju je režirala Mladena Gavran.
Ovaj tekst Mire Gavrana dosada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve. U predstavi su glumili Vedran Komerički, Tomislav Krstanovic i Rade Radolovic koji su u ovoj priči s puno humora i ponekim sukobom razotkrili muški svijet. Svaki od glumaca igrao je po nekoliko uloga, a radnja predstave smještena je u Zagreb. Tako su se pred publikom izmjenjivali prepoznatljivi, blago karikirani likovi s kojima se gotovo svakodnevno susrećemo. tc

Slične vijesti

Najnovije