Krijumčarenje ljudima od prosinca 2018. odvijalo se i na području Brodsko- posavske županije

Radio Prkos 28.08.2019 GLAZBA
img

Kako neslužbeno saznaje HRT, riječ je o lancu koji je od prosinca 2018. godine do kolovoza ove godine krijumčario migrante iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske do Slovenije. Krijumčarenje se odvijalo na području Primorsko-goranske, Istarske i Brodsko-posavske županije. 
Na taj način gotovo 100-tinjak stranih državljana omogućeno nezakonito kretanje po teritoriju Republike Hrvatske i transfer do državne granice sa Slovenijom.

Osumnjičeni su za uslugu naplaćivali od 100 do 1000 eura po osobi. Pretpostavlja se da su od krijumčarenja zaradili i do 60.000 eura.

Kako javlja HRT danas za 9 sati zakazano privođenje osumnjičenih sucu za istrage na Županijskom sudu u Rijeci. 

 

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU istarske i Policijske postaje Buje-Buie dovršili su u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odsjekom Rijeka, višemjesečno kriminalističko istraživanje te su uhitili devet osoba zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili migrante.

U ponedjeljak, 26. kolovoza, policijski službenici su u suradnji s PU primorsko-goranskom i PU brodsko-posavskom na području Buja, Motovuna, Baške, Rijeke, Raba i Slavonskog Broda uhitili 54-godišnjaka, 49-godišnjaka, 33-godišnjaka, 31-godišnjaka, 29-godišnjaka, 29-godišnjakinju, dvojicu 26-godišnjaka i 23-godišnjaka zbog sumnje da počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Osim njih, za navedena kaznena djela sumnjiči se i dvojicu državljana Kosova u dobi od 53 i 37 godina te dvojicu hrvatskih državljana u dobi od 31 i 21 godinu, koji su trenutno nedostupni te se za njima poduzimaju mjere traganja.

Prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja policijski službenici intenzivno su surađivali i sa susjednom PU Koper, a osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka prosinca prošle godine u najmanje 26 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prijevoz migranata. Počinitelji su migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom ili na području Rijeke, odakle su ih dalje prevozili na lokacije u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom ili do Zagreba. Na taj su način protuzakonito prebacili najmanje 96 stranih državljana i ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 700 tisuća kuna.

Nakon obavljenih pretraga, uhićene osobe su u utorak, 27. kolovoza, privedene u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske uz kaznenu prijavu koja je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, javio je MUP.

Pitanje ilegalnih ulazaka migranata u Brodsko- posavsku županiju na sjednici  Županijske skupštine  potegnuo je i načelnik općine Nova Kapela, Ivan Šmit, vijećnik HSS-a,  koji je govorio o skupinama ljudi u Sičama ili Batrini njih koji uz prugu i autocestu prolaze konstantno. U mjesecu lipnju o ilegalnim prelascima granice na području Brodsko- posavek županije dobili smo od MUP-a infprmaciju da je u  prvih pet mjeseci 2019. godine u PU brodsko-posavskoj u vezi s pokušajem nezakonitog prelazaka državne granice evidentirano 112 osoba, kao i 10 kaznenih djela iz čl. 326. Kaznenog zakona – protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici šengenskog sporazuma, za koje je prijavljeno 13 osoba te da je Republika Hrvatska je na granici s Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, koja je najugroženija od nezakonitih migracija, angažirala veći broj policijskih službenika na zaštiti državne granice i postavila moderna tehnička sredstva dubokog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima.

Izvor: Ebrod

Foto: Ilustracija / arhiva Općina Rešetari

Slične vijesti

Najnovije