Vinko Grgić: U Saboru ću prvenstveno djelovati u interesu grada

Radio Prkos 12.06.2019 ZANIMLJIVOSTI
img

Na vapaj Jelene Kovre (SDP) „gradonačelniče spasite nas“ odgovorila je gradska pročelnica Mihaela Đeraj. Njen odgovor obradovat će Novogradiščane jer će se u petak i subotu obaviti zaprašivanje komaraca na području cijelog grada uključujući i naselja Ljupina, Prvča i Kovačevac

NOVA GRADIŠKA, 11. lipnja 2019. – I na današnjoj sjednici gradskog vijeća, održanoj pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas Vujčić, gotovo svi gradski vijećnici su se izredali za govornicom postavljajući na aktualnom satu vijećnička pitanja.
Najčešća pitanja upućena gradonačelniku Vinku Grgiću odnosila su se komunalnu i društvenu infrastrukturu, odnosno realizaciju projekata predviđenih u gradskom proračunu za ovu godinu.
Na vapaj Jelene Kovre (SDP) „gradonačelniče spasite nas“ odgovorila je gradska pročelnica Mihaela Đeraj. Njen odgovor obradovat će Novogradiščane jer će se u petak i subotu obaviti zaprašivanje komaraca na području cijelog grada uključujući i naselja Ljupina, Prvča i Kovačevac. Iz odgovora gradonačelnika Vinka Grgića na pitanje koje je uputio Franjo Kikić (SDP) doznali smo da će se vrlo brzo postaviti semafori na raskrižju kod FINE i TANGA, da je sve spremno za početak radova na kružnom toku u centru grada i da se prikuplja dokumentacija za, kružni tok kod Pauna. Radovi se intenziviraju na izgradnji Sportskog centra „Slavča“ saznalo se nakon pitanja Vesne Đapić (SDP), a da će grad uskoro u cijelosti imati novu javnu rasvjetu nakon pitanje Ljiljane Ptačnik (HDZ), koja je i na ovoj sjednici negodovala zbog mraka u Frankopanskoj ulici koji traje, kako je kazala, već dvije i pol godine. Jedno od pitanja koje se ponavlja na sjednicama Vijeća je i promet vozila u Ulici Slavonskih graničara. Postavio ga je Igor Babić (SDP) koji je govorio o bahatosti pojedinaca koji parkiraju ispred kafića i još se ljute na pješake. Realizacija velikih investicija u Industrijskom paku – Tehnološki inkubator, CEKOM i komunalna infrastruktura – vrijednih 150 milijuna kuna, zanimala je Martijana Radića (SDP). Odgovarajući na ovo pitanje gradonačelnik Vinko Grgić je dodao i fotonaponsku elektranu, kazavši da se projekti financiraju iz EU fondova i da se mora poštivati procedura, da u radovi pred početkom ili je procedura pred završetkom.
Sva pitanja i odgovore poslušajte u video prilogu.
Na sjednici je prihvaćen izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Nove Gradiške za 2018. godine. Vijećnici HDZ-a su bili protiv. Kako je obrazložila mr. Ljiljana Lukačević razlog je isti kao i kod usvajanja proračuna, a to je njegova nerealnost što, kako je kazala i pokazuju stavke u njegovom izvršenju. S njom se nije složio gradonačelnik Viko Grgić koji je kazao da je proračun za njega Sveto pismo, ali da se dinamika ne može uvijek planirati. Zadovoljan je realizacijom kakvu, kazao je ima malo gradova i naglasio da se iz proračuna ništa nije uklonjeno već samo malo pomaknuto.
Sličan prigovor vijećnika HDZ-a i odgovor gradonačelnika odnosio se i na izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture za 2018. godinu,, kojeg također vijećnici HDZ-a nisu prihvatili.
Izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture u gradu za 2018. godinu jednoglasno je prihvaćeno.
Razlog izmjenama i dopunama proračuna za ovu godinu je novi projekt koji se može kandidirati prema Državnom proračunu i sredstva za izbore Vijeća nacionalnih manjina u iznosu od 47.000 kuna.
Radi se o kapitalnom projektu adaptaciji i multimedijalno opremanje Centra za posjetitelje „Vrata Slavonije“ u kojemu će grad sudjelovati u financiranju sa 20 posto, vrijednost projekta je 1.050.000 kuna.
HDZ-ovi vijećnici su bili protiv. Kako je kazala mr. Ljiljana Lukačević očekivali su da će se ovim rebalansom gradski napuhani proračun približiti realitetu, a nije im bilo ni jasno što je Centar za posjetitelje „Vrata Slavonije“. Da im je to bilo objašnjeno možda bi imali drugačiji stav, kazala je mr. Lukačević.
Marijan Radić (SDP) je kazao kako je proračun živo tijelo, podložan svakodnevnim promjenama i dokument koji osigurava nesmetano funkcioniranje grada. Dodao je da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju gotovo svakodnevno se raspisuju novi natječaji i treba se prilagođavati novonastaloj situaciji.
Na dnevnom redu današnje sjednice vijećnici su raspravljali o izvješćima gradskih ustanova i društava.

Izvor/foto: novagra.hr

Slične vijesti

Najnovije