Mladi vinar Franjo Matijević iz Zapolja bolji od iskazanih francuskih vinara u Parizu

Radio Prkos 06.04.2019 ZANIMLJIVOSTI
img

Od 25. do 28. veljače 2019. godine student Veleučilišta u Požegi, stručnog studija Vinogradarstvo – vinarstvo – voćarstvo Franjo Matijević iz Zapolja (općina Rešetari), pod mentorstvom mr.sc. Josipa Mesića sudjelovao je na natjecanju u ocjenjivanju francuskih vina u Parizu. Natjecanje je organizirano pod pokroviteljstvom francuskog ministarstva poljoprivrede i šumarstva u sklopu Paris International Agricultural Show-a na poziv koordinatorice Corinne Samouille. Natjecanje se sastojalo od tri dijela i to izrade promidžbenog materijala, prepoznavanja podrijetla i osnovnih karakteristika vina te kvalitativnog ocjenjivanja vina. Na natjecanju su sudjelovali studenti iz ukupno 15 europskih zemalja, a dvije je trećine od ukupnog broja natjecatelja bilo iz Francuske. Osim natjecanja studenti su imali priliku predstaviti gastronomsku ponudu svojih zemalja tijekom Eurpean buffet-a. Posebno vrijedan rezultat postigao je student Franjo Matijević koji je u ukupnom poretku osvojio 4. mjesto od 80 natjecatelja.


Za naglasiti je da je Franjo bio od 3.9.2018. do 3.11.2018. na erasmus+ programu (razmijeni studenata) u pokrajini Champagne (selo Avize) u Francuskoj u sklopu stručne prakse i predavanja. Erasmus se sastojao od mjesec dana rada u vinariji Cogevi u selu Oger i od mjesec dana predavanja i obilaska raznih vinarija i podruma. To iskustvo mu je sigurno puno pomoglo i zato je ostvario takav iznimni rezultat, naravno i uz vježbanje i pripremanje u podrumu Veleučilišta u Požegi pod mentorstvom mr.sc. Josipa Mesića.

Općina Rešetari čestita mladom vinaru na ovako visokom uspjehu te će poduprijeti daljnji napredak Franje, ali i s ponosom se pohvaliti Franjinim uspjehom.

Izvor/foto: Općina Rešetari

 

Slične vijesti

Najnovije