Lažna socijala uskoro pod strožom kontrolom, oni koji ju primaju morat će raditi za opće dobro

Lažna socijala uskoro pod strožom kontrolom, oni koji ju primaju morat će raditi za opće dobro

Centar za socijalnu skrb, Slavonski Brod u svojoj ingerenciji ima ukupno oko 1700 korisnika koji su korisnici zajamčene minimalne naknade i oko 1000 korisnika osobne invalidnine, dakle ukupno oko 2 700. Broj korisnika se stalno mijenja. 

Stopa siromaštva u Hrvatskoj je 20 posto, 26 posto stanovništva je u opasnosti od siromaštva, a 10 posto je teško materijalno deprivirano, to jest ne može si priuštiti plaćanje režija, godišnji odmor, telefon ili TV.
Unatoč tomu i dalje se tek očekuje reforma sustava socijalne skrbi koja bi osigurala više novca za socijalno ugrožene iz ranjivih skupina (stare, nemoćne, bolesne, trudnice, djecu, invalide) te doskočila poimanju socijalne naknade kao prihoda na temelju kojega si pojedinci godinama osiguravaju puno više od gole egzistencije. Takva bi reforma zahtijevala izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi i za cilj bi trebala imati nekoliko u praksi izvedivih instrumenata s pomoću kojih bi se lakše detektirala tzv. lažna socijala. Prijedloga već ima. Najčešće se spominje potreba uvođenja bonova za hranu koji bi zamjenjivali dio novca te bolja organizacija rada za opće dobro kao poticanja na zapošljavanje. No u razgovoru s pravnim stručnjacima i socijalnim radnicima doznajemo kako oni smatraju da te mjere ne bi imale pozitivan učinak. Više pročitajte na Glas Slavonije.

Izvor/foto: Ebrod

Kolumna