Djelatnici Centra za socijalnu skrb posjetili Katu Grgić

Djelatnici Centra za socijalnu skrb posjetili Katu Grgić

Branko Medunić, ravnatelj  Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Anita Čermak-Janković, voditeljica Odjela za odrasle i  Vesna Latinović, nadležna  terenska socijalna   radnica,  danas su  u povodu Međunarodnog dana starijih osoba   u Cerniku posjetili Katu Grgić.  Baka  Kata ima 102 godine i najstariji je korisnik  Centra za socijalnu skrb,  najstarija stanovnica u Općini Cernik, a vjerojatno i u novogradiškom kraju.

Ova  Cerničanka  vitalna je i u 103 godini, pokretna je iako u posljednje  vrijeme nešto slabije čuje i vidi.  Sa konstatacijom  da živi sama  u kući i pod stalnim nadzorom unuka, možda se ne bi  složila, jer je s njom  u posljednjih  20 godina i njen gusak. Čuvar je to kuće, jer kada netko ulazi u dvorište  obavezno  javi. Baka Kata kaže da viče baba, baba. Kaže da se u to uvjerio i  cernički gvardijan fra  Vjencislav Janjić kada je  nedavno došao baku  posjetiti.

Danas su s bakom Katom bile unuke  Vesna i Željka i praunuka Danijela.  Unuke žive u Cerniku i  svakodnevno brinu o baki koja je, kažu, jako disciplinirana i poslušna.  Baka kaže da ništa ne radi pa ni ono što su joj unuke zabranile: da  ima šibice i pali vatru, uključuje plin i kuha kavu.

Jednog  događaja sjeća se praunuka  Danijela. Donijela je baki  ručak i zatekla  ju kako pokrivena  leži. Bako, rekla joj je, „ležiš, a jedan je sat“.  Baka je odgovorila da joj je  unuka Vesna  tako rekla, da ništa ne radi, da se pokrije  i čeka dok  netko ne dođe.

Zadovoljna je  jer ima puno potomaka. Uz  5 unučadi  za sada je to 12 praunučadi i 10 šukununučadi. Zadovoljna je i sa zdravljem, koje je, kako kaže, do sada bilo dobro. Sada ne radi ništa, a sjeća se  rada  u poljoprivredi  i kada je išla raditi  u nadnicu. Cijeli život provela je u Cerniku u  kome sada, kaže,   ima  dosta praznih kuća, mladi odlaze, a  sve je manje i starih. Ima malu penziju, ali se ne žali.

Osim što je vitalna i pamet ju dobro služi. Sjeća se  tri rata koja je proživjela  i posljednjega, Domovinskog rata kada joj je  poginula snaha. Bili su u podrumu kod susjeda kada je pala granata. Poginula je, kaže,  od detonacije.

Baku Katu djelatnici Centra za socijalnu skrb  Nova Gradiška  posjetit će,  tako je obećao ravnatelj Branko Medunić, 14. veljače  2019. godine. Tada je Valentinovo  i vjerujemo  da će baka Kata tada  proslaviti 103. rođendan.

Baka Kata, ali i sve starije osobe zaslužuju  našu pažnju. Međunarodni dan starijih osoba  sve nas na to podsjeća.

-Svim osobama starije životne dobi upućujem iskrene čestitke u povodu obilježavanja  Međunarodnog dana  starijih osoba. Smatram da starije osobe zaslužuju posebnu pažnju svih nas te bih im ovom prilikom  poželjela puno zdravlja  i osobnog zadovoljstva  i zahvalila  im što su  svaki put i mene obogate   iskustvom, emocijama i  podsjete  koliko treba cijeniti život.

Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba, temelj je svakog razvijenog društva.  Briga o starijima nije samo obveza obitelji, nego i šire zajednice.

Stručni radnici Centra  nastojat će im i nadalje  pomagati u  rješavanju  problema s  kojima  se  svakodnevno susreću i doprinijeti  poboljšavanju  kvalitete života starijih osoba – navodi Vesna Latinović.

 

Izvor/foto: novagra.hr

Kolumna