Izložba Željka Subića u Slavonskom Brodu

Izložba Željka Subića u Slavonskom Brodu

 

.Atelje Željka Subića u Novoj Gradiški, koji se nalazi u kući na brijegu u kojoj živi, otvara se prema jugu velikim prozorom, prema širokom posavskom pejzažu koji mu skoro počinje od kućnog praga i koji se svakome tko se u ateljeu zatekne nameće, pa dakako i Subićevom slikarskom oku. Njegove mijene uz nestalni intenzitet sunčevog svijetla poticaj bi bio za slikarsku avanturu mnogim slikarima. Subiću je on poodavno postao važnim razlogom kao nadahnuće za brojne slikarske cikluse. ( iz predgovora kataloga izložbe „Life ‘s good)…

Biografija

Željko Subić, akademski slikar i pedagog rođen je 14. travnja 1949. u Osijeku a od 1956. živi u Novoj Gradiški.1970. završio je studij likovnih umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu (profesori su mu bili Mladen Veža i Oton Gliha), te je 1976. godine diplomirao klasi Ismara Mujezinovića i Mersada Berbera. Po završetku školovanja vraća se u Novu Gradišku i radi kao profesor likovne umjetnosti na gimnaziji u Novoj Gradiški. Njegov razvojni put traje preko četrdeset godina. Udaljen od umjetničkih središta i utjecaja, slika oslanjajući se na vlastite snage te je stvorio prepoznatljiv likovni izričaj i zadivljujući likovni opus. Za Željka Subića slikanje je više od umijeća ruke. Slikarstvo je za njega oblik likovnog mišljenja i vidljiva njegova stalna zaokupljenost čistom slikarskom formom (ciklusi: Vagoni, Strašila,Otkriće zemlje, Kodirana misao).

Povremeno se bavi restauracijom i dizajnom, obnovio je dio zidnih slika u novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća BDM (1993.-94.), oltarne slike u Mašiću i Starom Petrovom Selu. Na početku Domovinskog rata ( u ljeto 1991.) kao dragovoljac se uključio u obranu domovine i kist zamijenio puškom. U to vrijeme je oblikovao niz antiratnih plakata i ratno znakovlje za novogradiške vojne postrojbe.
Od 1978. godine član je HDLU-a.

Izlagao je na tridesetak samostalnih izložaba ( Nova Gradiška,Požega, Zagreb, Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Varaždin, Kutina, Ilok, Pula, Novi Vinodolski, Trogir, Herzogenaurach), i preko pedeset skupnih izložaba (Bratislava, Budimpešta, Lodz, Aachen, Sarajevo, Zenica, Bihać, Rijeka, Zagreb, Osijek, Našice, Vinkovci, Slavonski Brod, Beli Manastir i dr.) u zemlji inozemstvu.

Dobitnik je nagrade Recentna umjetnost Slavonaca (1979.).

U povodu četrdesete obljetnice stvaralačkog rada priređena mu je retrospektivna izložba (Nova Gradiška, Gradski muzej – Dom kulture, 2007.) i tiskana monografija (2008.), u kojoj dr. Bogdan Mesinger sustavno istražuje njegovo stvaralaštvo i uz kritički osvrt daje opsežniji uvid u njegovo slikarstvo. 

Kolumna