"Glupa si", riječi su kojima nasilje nad djevojkom ili ženom krene, zlostavljane žene su vaše bake, majke, sestre, sutra to može biti vaša kćer

Statistike se ne popravljaju, i dalje jedna od tri žene u svijetu doživi jedno od tri nasilja. Naše žene i dalje trpe sve oblike nasilja. Već šestu godina u Slavonskom Brodu Udruga Brod, grupa za ženska ljudska prava , provodi kampanju pod nazivom ONE BIIION RISING( MILIJARDA USTAJE). Ove godine u kampanji su im se pridružili Prohibition bar i udruga Kazetofon. Milijarda žena i djevojčica na svijetu trpi neko od nasilja i milijarda žena se diže u protest tome.

Cilj Kampanje je osvještavanje o rasprostranjenosti nasilja nad ženama i djevojčicama u cijelom svijetu. No koliko god kampanja se organiziralo i pokušavalo osvijestiti o problemu koji je se događa u našoj kući možda, kod susjeda, kod prijatelja, on ne prestaje. Na žalost, nasilje prati trendove i prilagođava se., ili ispravnije je reći nasilnici se prilagođavaju.- Naše žene trpe sve oblike nasilje, i ekonomsko, i fizičko, i seksualno i psihičko, a u novije vrijeme, dolaskom novih tehnologija i Internet nasilje, klasično vrebanje na socijalnim mrežama, objavljivanje nedozvoljenih videa, kojem su više izložene mlađe žene ili čak djevojčice. Kako god svaki oblik nasilja jednako je loš i nema opravdanja. – kazala je Anamarija Matanović, koordinatorica projekta.

Na žalost, ili na sreću za zlostavljane žene, u Hrvatskoj postoji sedam sigurnih kuća, među njima i ona u Slavonskom Brodu. Od 2009. Godine u Skloništu spas pronalaze žene iz našeg okruženja, ali i iz čitave Hrvatske. Sigurna kuća njihov je spas, ali i spas za njihovu djecu.- 480 osoba do danas je koristilo Sigurnu kuću u Slavonskom Brodu, žene i njihova djeca. Kada ženom jednom ode od zlostavljača često mu se i vraća, misli situacija će se popraviti, daje još jednu šansu, ali na žalost vraćaju nam se i dolaze u svakakvim stanjima, zajedno s djecom. Pomažemo im da stvore neki plan budućnosti i kroz radionice ih osnažujemo za život bez nasilnika. Dolaze mlade djevojke, koje zlostavljaju njihovi dečki ali i žene koje trpe nasilje po 20 ili trideset godine od strane svojih muževa ali djece – kazala je Amela Muftić Župan, psihologinja u Skloništu za žene i djece žrtve nasilja u obitelji.

Zlostavljača oko nas je svih profila bez obzira na dob, obrazovanje, socijalni status, a shodno tome i zlostavljane žene. – Nasilje je nečiji izbor. Nitko se ne rađa kao zlostavljač, zlostavljač se postaje, a to najčešće dolazi i iz obitelji i okruženja. –Zlostavljanje krene od vrijeđanja, de glupa, si, šalio sam se, a onda nastavlja sa izdvajanjem od njenih prijatelja i okoline, žena gubi samopouzdanje vremenom ,a nasilje se nastavlja kroz neki drugi oblik. Ako je otac zlostavljač, dječak koji raste u njegovom okruženju često krene očevim stopama, krene sa zlostavljanjem majke, danas sutra sa zlostavljanjem svoje partnerice. – naglasila je danas Kornelija Lombar, stručna suradnica u udruzi i skloništu.

Cilj kampanje je osvještavanje o rasprostranjenosti nasilja nad ženama i djevojčicama u cijelom svijetu. Jučer je to bila možda vaša baka, majka ili sestra, sutra to može biti vaša kćer, ili unuka. Kampanji se danas možete pridružiti i vi, dođite u Prohibition bar. Program traje cijeli dan.

Izvor/foto : Ebrod

Kolumna