Običaji koji odlaze u zaborav...

Običaji koji odlaze u zaborav...

Sinoć je u našem Domu kulture bila ekskluzivna premijera filmova Drežnik na poklade i Svisvete kojeg je pripremila ekipa dokumentarnog programa HRT. Premijera je zorno prikazala poklade i Svisvete u Drežniku, a obuhvaćeni su i još neki kadrovi koje su uprizorili članovi KUD-a Drežnik.

Film je snimljen zahvaljujući inicijativi Nikole Kramara umjetničkog voditelja KUD-a, naglasio nam je režiser Branko Ištvančić, a svima je želja od zaborava otrgnuti zanimljivu tradiciju koja se i danas čuva u ovom selu i obuhvaća narodne običaje. Snimatelji nisu mogli odoljeti niti prekrasnom krajoliku. U Drežniku se narodni običaji prenose s koljena na koljeno, a sinoćnja projekcija je oduševila prepunu dvoranu. Ova povijesno - igrana dokumentarna rekonstukcija svjedoči o životu na selu, gdje se mukotrpno radi na zemlji, gdje se rađa i umire i sve se to isprepliće u dostojanstvenu sliku života. Običaji polako odlaze u zaborav, ali poanta ostaje:

Slavonijo naša, nigdje na svijetu takve ljepote nema, stoga iskrene čestitke mještanima Drežnika na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema našoj rodnoj grudi.

 

Kolumna