Hrvatskom branitelju iz Nove Gradiške potrebna pomoć

Hrvatskom branitelju iz Nove Gradiške potrebna pomoć

Ivan Došlić je invalid, hrvatski branitelj koji pati od depresije, sve raširenije u našem društvu. Ponekad je ovo stanje povezano uz ratne okolnosti, a ponekad ima i alkoholizma, kaže nam gos. Došlić, kojemu se čini da je ušao u tunel bez svjetla na kraju. Ne vidi izlaz iz svoje situacije u koju se možda i sam doveo, iskreno priznaje, jer obitelj koja ga je pokušala promijeniti samo se zakopavala dublje u probleme. Psihijatri kod kojih se liječi su mu prepisali hrpu tableta kojima ne liječi apsolutno ništa, već stvara veći otpor prema svojim mislima i njegovi problemi imaju još veću težinu. U stvarnosti Ivan Došlić ima nužni smještaj nedostojan čovjeka. Leži na kartonskim kutijama i od pokrivača ima samo jednu deku. U praznoj prostoriji nema apsolutno ništa.

Ovih zimskih dana kada se noću temperatura spusti ispod nule, jako mu je teško. U svom očaju pozvao je Momira (NG buntovnike) i mene da vidimo kako živi. Možemo li mi njegovi sugrađani išta učiniti za ovog čovjeka? Zapanjujuće je ono što smo vidjeli i tako živjeti ne zaslužuje nitko, pogotovo ne jedan hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata! Ljudi od krvi i mesa griješe i ponekad im je potrebno da ih netko sasluša, da osjete da je nekome stalo do njih.

Diplomat Benjamin Franklin je rekao:"Loše ne treba govoriti o nikome, a o svakome sve dobro!" Najlakše je nekome nešto zamjeriti, ali ima li načina da pomognemo i kada se to čini nemoguće? Naš Iva je iscrpljen i na rubu snaga našao se u bezizlaznoj situaciji, a ostaje samo pitanje možemo li kao njegovi sugrađani na bilo koji način pomoći ili ćemo "kršćanski" okrenuti glavu?! 

 

Kolumna