Odgojna uloga odraslih u prevenciji ovisnosti mladih

Odgojna uloga odraslih u prevenciji ovisnosti mladih

Danas se od 10:00 u prostorijama Industrijsko-obrtničke škole održavao Županijski stručni skup voditelja školskih preventivnih programa pod nazivom "Odgojna uloga odraslih u prevenciji ovisnosti djece i mladih". Skup su organizirali Mira Linjaković, predsjednica Udruge "Pozitiva" Nova Gradiška, Ljiljana Lukačević, županijska koordinatorica za provedbu Nacionalne strategije prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu i Aleksandra Grubač, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za školske preventivne programe.

 Program se sastojao od nekoliko predavanja i radionica za voditelje 28 osnovnih i srednjih škola s područja Brodsko-posavske županije.

"Ovaj skup je zapravo završetak Mjeseca borbe protiv ovisnosti. To nije jedini mjesec kada se škole bore protiv ovog velikog zdravstvenog i općeg problema u Hrvatskoj. Svi ovi voditelji školskih preventivnih programa svakodnevno u svojim školama rade na prevenciji. Mi smo odavno prevenciju ovisnosti prestali pratiti kao zasebnu aktivnost škole, preventivni programi su inkorporirani u sve oblike nastave u cjelokupni odgojno-obrazovni proces i ovi ljudi u svojim školama imaju imenovane timove svojih suradnika koji zajedno s njima, razrednicima i predmetnim nastavnicima, rade na prevenciji. Danas smo na ovom stručnom skupu stavili naglasak na važnost komunikacije odraslih sa djecom, naglasak na važnost komunikacije nas stručnih suradnika sa roditeljima. Roditelji se često nepotrebno zanemaruju kao važan čimbenik u prevenciji, a zapravo je sam odgoj nulta prevencija. Mi danas kroz sva ova predavanja i radionice pokušavamo staviti naglasak na važnost roditelja. Nije bit samo u informiranju, bit je kako dobiti sve te odrasle na suradnju kako bismo bili učinkoviti. ", istakla je Ljiljana Lukačević

Dva vrlo informativna predavanja su na početku održale Ljiljana Lukačević i Mira Linjaković koje su pokrile "Modele suradnje škole i roditelja" i "Kako razgovarati s mladima u problemu?" nakon čega je Mirela Brlić-Trnka pokazala rezultate ankete "Osobe od povjerenja", a istovremeno je aktivirala nazočne predstavivši im aplikaciju korištenu u anketiranju Kahoot!. Marija Dautović je nastavila s radionicom "Komunikacija iz dva kuta" u kojoj su svi sudjelovali, a Maja Lozinjak je predstavila Izvješće s državne smotre preventivnih strategija u odgojno-obrazovnim ustanovama. Završila je defektologinja Aleksandra Grubač koja nešto rekla o 6. Tjednu nenasilja kao primjeru međusektorske suradnje u preventivnom radu. 

M.P. 

 

 

 

Kolumna