Na raspolaganju im je više od milijardu eura...

Na raspolaganju im je više od milijardu eura...

Hrvatske vode su iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova EU za razdoblje od 2014. do 2020. (ESIF) do kraja rujna realizirale radove u vrijednosti od 68 milijuna eura, odnosno 5,8 posto ukupno predviđenih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koja iznose čak 1,049 milijardi eura, piše jutarnji.hr
Od toga je u sustavu kontrole verificirano oko 43 milijuna eura, a ostatak je u tijeku.

To su službeni podaci koje su nam poslali iz Hrvatskih voda nakon što smo ih pitali je li točna informacija, koju smo dobili od dva izvora unutar tvrtke, da se slabo koristi novac iz fondova, da se kasni s objavom natječaja i da veliki infrastrukturni projekti nisu započeli.

Kada se pogledaju podaci koje smo dobili, vidljivo je da je od ukupne alokacije od 1,049 milijardi eura, koje su nam na raspolaganju do 2023., ugovoreno 34 posto sredstava, odnosno 360 milijuna eura, što i nije loše, ali je istodobno nakon javnih natječaja potpisano ugovora u vrijednosti od oko 240 milijuna eura, odnosno oko 168 milijuna eura EU dijela ili samo oko 17 posto alokacije), a realizirano je tek 5,8 posto radova.

Naravno, vremena još ima - konkretno, šest godina - da se realiziraju svi projekti, ali ako se Hrvatske vode i ostali u sustavu, a posebice se to odnosi na lokalne vodovode, ne ubrzaju, Hrvatska bi doista mogla u 2023. vraćati dobivena sredstva jer ih nije iskoristila.

U Hrvatskim vodama pak pojašnjavaju da su zapravo posljednje tri godine, kada su nam sredstva ESIF-a postale dostupna, radili na pripremi projektne dokumentacije.Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Izvor : Ebrod 
foto:ilustracija

 

Kolumna