Istočna Slavonija mora razvijati OPG-ove...

Istočna Slavonija mora razvijati OPG-ove...

Istočna Hrvatska najnerazvijenija je regija u Hrvatskoj, a 2,5 milijarde eura koliko je na raspolaganju iz projekta Slavonija, Baranja i Srijem potrebno je sustavno i strateški uložiti u razvoj regije. Svih pet slavonskih županija ima sličnu problematiku kad je u pitanju iseljavanje, prometna i poljoprivredna infrastruktura te gospodarstvo, istaknuto je na sastanku slavonskih župana koji je, s ciljem pripreme zajedničkih projekata u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, organizirao župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Cilj prvog zajedničkog kolegija u Osijeku bio je odrediti smjer u kojem se Istočna Hrvatska u nadolazećem razdoblju treba razvijati kako bi se zaštitila i razvijala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kako bi zaustavili iseljavanje sela te potakli ulaganja u gospodarstvo.

Osim poziva i natječaja koji su otvoreni kroz projekt Slavonija, župani su danas razgovarali i o drugim infrastrukturnim i gospodarskim projektima koji su od velike važnosti za Istočnu Slavoniju.

"Mi kao župani zatražili smo inicijativu od načelnika i gradonačelnika s područja naših županija kad su u pitanju njihovi projekti i ponudili im županijsku potporu u pripremi i planiranju istih, tako smo na sastanku župana i mi definirali određene inicijative s kojima ćemo krenuti prema Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem i Vladi RH. Želja nam je staviti naglasak na razvojne i gospodarske projekte koji će u konačnici rezultirati novim radnim mjestima u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu i na taj način podići životni standard stanovnika Istočne Hrvatske", kazao je župan Anušić.

Sljedeći sastanak pet slavonskih župana održat će se uoči 3. sjednice Saveza za Slavoniju, Baranju i Srijem koja će se održati u Slavonskom Brodu, navode iz Osječko-baranjske županije.

Izvor : agroklub.com

Foto: obz.hr

Kolumna