Dijete će dulje pamtiti kvalitetno vrijeme s roditeljima...

Dijete će dulje pamtiti kvalitetno vrijeme s roditeljima...

6. predavanje u sklopu projekta „Čovjek zna, poslušaj ga!“ kojega Udruga akademski obrazovanih građana i studenata „ACADEMICO“ Slavonski Brod provodi od 2011. Godine danas je upriličeno u Centru mladih uz nazočnost zainteresiranih roditelja ali i stručnih osoba koje rade s djecom. Na predavanju pod nazivom "Kako rastu srce i pamet: Vratimo djeci izgubljeno djetinjstvo",  od psihologinje Maje Bonačić, nazočni su dobili odgovore na pitanja kao što su koliko je igra zapravo važna za dječji intelektualni i emocionalni razvoj ili npr. koje su prednosti, a koji nedostaci korištenja tehnologije u dječjoj dobi?

U vremenu u kojem živimo bilježimo porast emocionalnih i ponašajnih teškoća u djece, a anksioznost, depresivnost ili čak suicid kod djece ispod, i iznad petnaest godina su u porastu. Veliku ulogu u cijelom sistemu imaju roditelji koji svome djetetu uvijek žele dobro, žele da budu sretna, ali jednako tako, u svom nastojanju često griješe jer zapravo čine sve umjesto svoga djeteta. Zapravo čineći umjesto djeteta ne dopuštaju mu da se razvija. – Dijete koje se igra ima bolju simboličku igru, ima bolje intelektualne sposobnosti, a što je najvažnije samoregulaciju koja zajedno s emocionalnim IQ-om puno više određuje, čak i prosjek ocjena iz matematike, nego što je to sam kvocijent inteligencije. Danas se puno ulaže u djecu, u intelektualne sposobnosti, a igra je ta koja kod djece pravi podlogu za sve ostalo jer je istraživačka i ujedno priprema za sve ono što dijete u budućnosti čeka. Ne ulažite u ekrane nego ulažite u slobodno vrijeme i igru, ne griješite i pustite djecu da budu frustrirani i kada kažu da im je dosadno, ne nudite im rješenje što da rade, oni će se sami već s nečim zabaviti. Pola sata ili sat kvalitetno provedenog vremena s djetetom, vaše dijete će pamtiti duže nego npr. da ste im kupili tablet.- poručila je između ostalog danas na predavanju Maja Bonačić, psihologinja.

Igor Nikičić potpredsjednik Udruge Academico i sam je roditelj – Danas je jednako teško odgajati djecu kao i prije, samo su možda problemi drugačiji. Što se više s djecom družimo i živimo njihov svijet to je bolje, važno je da se tehnologija s kojom se djeca susreću bude u mjeri koja je prihvatljiva i kontrolirana. Puno razgovora, prihvaćanja i shvaćanja, mislim da je to bit odnosa i provjerenja.- kazao je.


Anka Glas je odgojiteljica i majka i već je bila na predavanju Maje Bonačić- Pola sata zajedničkog druženja s djetetom u igri je djetetu jako bitno, ali svi moramo pronaći vrijeme. Roditelj ne mora biti odgojitelj da bi bio dobar roditelj.

Izvor/Foto : Ebrod

Kolumna