Ankica i Krešo odlučili su se za vjenčanje u narodnoj nošnji

Ankica i Krešo odlučili su se za vjenčanje u narodnoj nošnji

Uz zvuke tamburice i šuškanje šlingeraja Ankica Radovanović i Krešo Hegolj izrekli svoje "DA".

SLAVONSKI BROD-  Uz zvuke tamburice i šuškanje šlingeraja Ankica Radovanović iz Zdubravlja i Krešo Hegolj iz Sesveta, protekli vikend vjenčali su se u župnoj crkvi Sv. Marka u Trnjanima.

Umjesto klasične bijele vjenčanice i elegantnog muškog odijela Ankica i Krešo na dan svoga vjenčanja obukli su svoje tradicionalne narodne nošnje. - Oboje volimo tradiciju i folklor, aktivni smo članovi KUD-a tako da je ideja došla sama po sebi. Krešo je na sebi nosio plemićku nošnju iz okolice Zeline. Moja nošnja je "zlatara" koju je ručno radila moja baka. Kum Damir obukao je zagorsku nošnju, njegova pratnja imala je nošnju iz sesvetskog prigorja. Moja kuma, Lana, bila je u moslavačkoj nošnji, a njena pratnja u crikveničkoj.- rekla nam je Ankica.

Sve je u svatovima bilo onako kako to običaj nalaže. U Zadubravlju, svatovi su se okupili u dvorištu uređenom ponjavama- Nekada je bio običaj iznijeti što bolje i ljepše ponjave kako bi se one pokazale, u jednu ruku to je nekada bio jedini način kićenja, a nama nema ništa ljepše od naših ručnih radova koje su izradile naše bake i mame.

Svečano ukrašena svatovska kočija uz zvuke tambura s mladencima stigla je do crkve Sv. Marka u Trnjanima gdje je mladence vjenčao župnik, velečasni Stjepan Buček. U ovoj crkvi vjenčanja u narodnoj nošnji nije bilo od 1973. godine.
- Svi su bili iznenađeni što želimo tradiciju, pokraj svega što danas postoji, od nošnje, svadbenog menija, posluge, jednostavno želja nam je bila da to bude kao nekada. Prilika je ovo da se zahvalim svima, kumovima, obitelji i rodbini na podršci i pomoći, svećeniku Stjepanu Bučeku na predivnom obredu, prijateljima koji su pjevali tijekom obreda, a najveća zahvala kuvačima iz sela koji su obavili niti malo lagan posao. Oni su zaslužni što smo bili siti i napiti. HVALA VAM!

Izvor : Ebrod

FOTO: privatni album

 

Kolumna