Prodaju li nam maglu ili ne, pitanje je sada?

Prodaju li nam maglu ili ne, pitanje je sada?

Prije nepuna tri mjeseca, pred same izbore u gradu su najavljene nove tvornice, poduzetnici su nas obilazili, pili i jeli na naš račun i onda otišli svojim putem! Unatoč upozorenjima kako se radi o firmama koje imaju jednog ili nijednog uposlenog, nula i slične prihode željni lijepih vijesti i poruka lokalnih prodavača magle, mi smo im povjerovali, kad ono, do dan danas niti je lopata zakopala zemlju niti su nam toliko poznati kamenovi temeljci svečano otvarani jer izbori su prošli, a sa njima i kolone mladih kojima grad pokazuje jedino izlazna vrata sa kartom bez povratka.

Danas je uslijedio drugi dio priče, svjetska banka se prošetala gradom, obišla mnoga poslovna gradilišta ili spomenike negdašnje industrije u vidu hala i propalih zgrada i ponovno nakon promtnog slikanja otišla svojim putem, do neke nove zgode i potrebe da nas uvjere da su med i mljeko iza ugla i teku u potocima, samo mi to ne vidimo! Zanimljiva činjenica je da je članak ubrzo obrisan, a o tome smo uspjeli i zabilježiti par fotografija.

Odgovore na ključna pitanja nisu spremni dati, valjda sigurni u pozitivnu i skupu kampanju koju za njih odrađuju junaci naslovnica mnogih portala u brojnim aferama koje su potresle ovaj grad, a svoje nastavke i epiloge su imale na sudovima diljem Lijepe naše! I naravno da na tim sudovima su kazne zatvora zamjenjene za uvjete koji se ne poštuju jer onaj ko puno uzme niti ne mora u zatvor, samo ga se opomene i pusti da i dalje radi isto. I dok nas takvi obmanjuju i lažu, šire objede i promiču one koji su im spremni platiti za stvaranje pozitivne atmosfere mi šutimo i gledamo, čak im ponekad i lajkamo lik i djelo jer su im usta puna dobrih djela i borbe za pravdu da smo im spremni i povjerovati u nedostatku pravih svijetlih točaka i izostanku adekvatnih sudskih kazni (jer uvjet je samo opomena za poštenog, njima je to poticaj za dalje) dotle nam vodstvo grada odbija reći kakvi su njihovi stavovi prema osuđenim ljudina, da li takvi trebaju i smiju imati pristup javnom novcu, jesu li ako su članovi njihove stranke oslobođeni od moralne odgovornosti i imamo li mi još morala? Tko nam sjedi u upravnom vijeću industrijskog parka, koliki su izdatci iz gradske blagajne za njihovo pozitivno pisanje? I najbitnije, kada već nisu sposobni dovesti nam nove investicije u industrijsku zonu, zašto ne dozvoljavaju dokazanim gradskim poduzetnicima da se šire, posluju i promiču naš grad u RH i svijetu, možda je to zbog neslaganja oko načina kojim treba ići naš grad, krive političke opredjeljenosti ili jednostavno pokazivanje mišića onima koji imaju svoje mišljenje i ne boje ga se javno i na glas reći, jer kad šamari ne upale pokaži mišiće i otjeraj nepoželjne! 
Danas se na društvenim mrežama oglasio i Dario Marenić, ugledni poduzetnik ovim rječima : 
"Iz vlastitog iskustva mogu reći da baš ne cvjetaju ruže u IPNG. Naime, kupili smo i isplatili u cijelosti zemljište za gradnju nove tvornice još u prosincu prošle godine, i do današnjeg dana nismo gruntovni vlasnici istoga. Sve se nalazi na sudu, (ishođena je privremena mjera zabrane raspolaganja ostatkom zemljišta) a mi zbog svega toga nismo u mogućnosti ući u novu investiciju vrijednu 60 mil kuna kao ni aplicirati na natječaje EU. Naime, nisu isparcelirali zemljište koje su prodavali javnim natječajem. Svojim neodgovornim ponašanjem IPNG nas je doveo u zabludu i učinio nam ogromnu materijalnu štetu, koja će biti predmetom novog sudskog spora. IPNG je glavni uzročnik prebacivanja naših poslovnih aktivnosti van granica, gdje smo dobrodošli, jer je očito, na našem primjeru, da nam u mom gradu nema budućnosti."

I zato živjela magla broj 2, jer i tako smo mi svi postali guske u magli koju nam stvara jedan kompleksan, lakomi i nadasve pokvareni um koji ne preza od ničega, a i zašto bi, sudovi donose uvjete, a ljudima se i tako može manipulirati, zar ne?! Ostali će na ovaj ili onaj način otići van!

Foto/screenshot

Kolumna