D I N G – kolumna Zlate Pazman Petrić

D I N G – kolumna Zlate Pazman Petrić

 

DING = demon idiotskog novogradiškog gospodarstva za kojega je SDP-ova vlast tvrdila da uspješno posluje, i valjda ga zato "oživljavala" umjetnim disanjem uz pomoć kredita za koje Grad jamčio s najvrjednijim gradskim nekretninama. Otada, polako i sigurno, to je još jedna klasična hrvatska priča za koju nitko neće odgovarati. No, ako i kada, banke aktiviraju svoje zadužnice to ćemo platiti gradskom imovinom. Ali, Vinko Grgić (čitaj SDP) ne haje za političku ostavštinu svoga partijskoga prethodnika. Čovjek se bavi estradom pa nam malo-malo organizira poneki koncert (naravno, s našima novcima). Zna da „raji“ pred izbore treba dati „kruha i igara“ i još malo prženih girica i vina. Nesvjestan kako posao gradonačelnika nije organizacija derneka, - koncerta ni na nebu ni na zemlji, gdje bi drugdje? Koncert održan 10. prosinca, a sljedeći predlažem uoči lokalnih izbora, recimo 1o. travnja na neboderu. Građani ionako plešu kako im Partija(neri) sviraju, a kada im daju mrvice sa stola, sretni su da jedva dišu. Navalili zadovoljni i siti vlastodršci, nakon netom usvojena proračuna (10:7) na ručak na kojemu nije bilo girica i nitko nikome nije brojio zalogaje. A jadna i obezglavljena oporba u Gradskom vijeću potonula u zimski san, možda se i razbude do izbora. Dogovorili se nešto oko rebalansa, kazali koju i oko proračuna za 2o17. i sve odradili civilizirano i u skladu s (ranijim) dogovorom. Spomenut i DING, a bivši direktor tvrtke „čist ko suza“ – sve znao i ništa poduzeo protiv svoga koalicijskog druga za kojega i s kojim je sve to i odradio (ako je vjerovati istim oporbenim vijećnicima suvlasnik je SDP uglednik čije ime iz higijenskih razloga neću spominjati). Kaže pomenuti slavni direktor da je o svemu odlučivao tadašnji SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške, on je bio samo direktor i nije imao šanse bilo što promijeniti (što znači držao ljestve). No, Dubravku Gubiću mora se vjerovati? No, i on i SDP-ovci ne mogu bježati od odgovornosti za svoga druga, činjenica je da je debelo z..rao. Da imamo pravnu državu odavno bi koalicijski drugovi odgovarali i partiji i narodu. Ovako, u demokraciji, neće nitko. Da umreš od nemoći. Zato nam sada devetorica veličanstvenih iz Gradskog vijeća šalju pozitivne impulse: radi se - gradi takvim tempom da bi uskoro mogli na radnu akciju, umjesto Šamac -Sarajevo, u Irsku,… i dalje preko bare.

Naši ugledni trbuhozborci šute, tek s vremena na vrijeme za neku mrvicu vlasti prozbore koju tako da znamo da su još živi. Ponajviše, njihovom će zaslugom sirotinja i ovog Božića gladovati. Devetorica veličanstvenih uvjerava nas kako smo slijepi i gluhi jer ne vidimo i ne čujemo kako se u u Industrijskom parku otvaraju novi pogoni i radna mjesta. A za to su, osim njih, zaslužni i gradonačelnikovi savjetnici, koji jedino zrak udišu na volonterskoj bazi. Združena devetorka vladajućih ognjem i mačem udara po oporbi, uzalud Željko Bigović ukazuje na činjenice, uzalud Dario Marenić upozorava što će nam se dogoditi kada gradske nekretnine preuzmu banke, uzalud se Davorin Slišurić boji da grad ide u krivom smjeru i da će se ostvariti HDZ-ove crne prognoze. Ma tko mari za to, jer je devet više od osam. Oporba i svi građani koji nisu pristali biti pijuni u rukama vlasti predmet partijskog smjenjivanja i ideološkog preispitivanja mišljenja i stavova, hvala Bogu još su živi. Sirotinjo gradska, hoćeš li konačno progledati početi misliti i odlučivati svojom glavom? Danas je u našemu gradu najvažniji projekt uređenje gradskog parka, još jučer bio je to Vodeni park. A gospodarstvo u kojemu će se zapošljavati mladi samo je bacanje pijeska u oči. Može li tko zamjerati gradonačelniku Vinku Grgiću što se drži svoje struke i želi urediti gradski park i trg? Služiti će našim ostarjelim sugrađanima i njihovim kućnim ljubimcima, koji će po njemu urinirati umjesto da koristi mladima koji su u proteklih godinu dana otišli trbuhom za kruhom iz Nove Gradiške.

Radosna je vijest da će svima nama i ove godine doći Božić. Slobodnom voljom i demokratskim pravom proslavit će ga i drugovi. Čak isti oni koji su do prije četvrt stoljeća po partijskom zadatku bilježili tko ide na Polnoćku. Osobito će ga slaviti u novogradiškom HDZ-u koji je i pomogao drugovima da dođu na vlast. Poznato je kako nesposobni imaju sposobnost (i moć) da onesposobe sposobne. Tako nam se stalno ponavlja, ne samo zbog ljudske gluposti i zavisti, nego zbog osobnih interesa. Kažu kako nije sve u novcu, još i više je u nekretninama, partijskim i rodbinskim vezama, sestrinskoj ljubavi,... Nije to nepotizam, samo se lakše zapošljava, napreduje, otima i bogati, stvara politička, i svaka druga, karijera. Nije tu ništa sporno. Sve je moralno i u skladu sa zakonom kada se zapošljavaju njihova djeca, sestre, braća, snahe, unuci i čitave dinastije političkih podobnika. Problem nastaje kada se zaposli netko izvan njihovih interesnih skupina, ne daj Bože ako je još iz poštene i skromne obitelji. Tada podiže se bjesomučna medijska hajka i progone i smjenjuju svi koji su se usudili takvo što učiniti – od ravnatelja do gradonačelnika.

Nemamo razloga sumnjati da će se nešto promijeniti u gradu dok su nam takvi na vlasti. Barem do sljedećih izbora. Izdašno (pre)plaćeni novinari iz gradskog proračuna i nadalje će biti u službi iste vlasti kao u doba najcrnjeg totalitarizma i progoniti političke neistomišljenike. Sramoteći, ne samo sebe, nego i ugled novinarske profesije nanose štetu i svima nama. Zbog njih se moramo stidjeti što živimo u ovome gradu skandala, kriminala i ucjena. Ostaje nam nadati se kako će oni koji su nam se popeli na vrh glave i koji su u ozbiljnom problemu sa zakonom, prije ili kasnije, sukladno svojim zaslugama završiti tamo gdje im je već odavno i mjesto.(umjesto što nama šalju poruke kako bi smo morali s njima biti "novinarski- solidarni," jer su i oni sjetimo se solidarno "pomagali" kako bi smo mi otvorili radio, a ne neki čudni ljudi). E pa moram se"ceriti" na te izjave uskogrudnih spodoba. Ja sam oduvjek znala gdje mi je mjesto i borila sam se da grad ima još jedan medij, na zadovoljstvo svih onih koji prate moj rad. I zato unatoč i usprkos svemu, obilje radosti svima u ovom gradu ( gospodi i drugovima i tzv.novinarima) za blagdane, sretna i uspješna 2017!

ZPP

 

Kolumna